Ulysses i el fantasma foraster


Ulysses i el fantasma foraster. Perifèric Edicions, Catarroja.
Premi Premi Benvingut Oliver de Narrativa Juvenil de Catarroja 2006
Premi Samaruc de Narrativa Juvenil 2007.
1ª edició, març 2007
2ª edició, juny 2009.



Aquesta és una història d'amistat entre un rodamón sense pàtria ni destí i una ànima en pena que busca algú que porte les seues despulles al poble on va nàixer.

La novel·la, tot i adreçada a un lector que s'inicia en la seua formació literària, intenta aportar un punt de vista sobre alguns aspectes de la problemàtica de la immigració. Però no amb la intenció de justificar-la, sinó de presentar-la com el que realment és: una de les pitjors tragèdies de la humanitat. La immigració al capdavall és una forma d'exili. Només genera riquesa al capitalisme criminal que obliga les persones a abandonar casa seua per ser explotats en un altre país o per morir enmig de la mar...

La immigració desestructura les societats d'origen i desestabilitza les d'arribada. Tot emigrant somia tornar un dia a casa, i amb aquesta esperança treballa i suporta l'explotació i el rebuig. Com diu l'Ulisses original, l'homèric: «al món no hi ha res més dolç que la pàtria d'un i els pares d'un, baldament s'habiti una casa rica, al lluny, en país estrany, separat dels seus pares...»

Els cosmopolites no han entès ni entendran mai quins motius empenyen Ulisses a regressar a la seua Ítaca natal, «la pàtria d'un i els pares d'un». Ells aspiren a viure en una societat clònica, homogeneïtzada i sense arrels. Huxley descriu aquesta sinistra societat "cosmopolita" a Un món feliç.

Ulysses i el fantasma foraster explica, doncs, a través de personatges i situacions inspirats en l'obra d'Homer, una història d'amistat entre un home que tenia una Ítaca a la que volia tornar, ni que fóra com a esperit, i un rodamon sense pàtria ni destí a qui l'amistat potser li'n donarà una.

Ulysses i el fantasma foraster és, en realitat, un conte. Com els d'Andersen o els germans Grimm. Fins i tot té un final emotiu, inspirat en La noieta dels llumins d'Andersen.


Han parlat d'Ulysses i el fantasma foraster:

Quebellegim

Vicent Montesinos

Editorial Perifèric: Butlletí promocional, primers capítols i propostes didàctiques.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Sentències comentades i altres digressions parèmiques per a entretindre el confinament durant la pandèmia del coronavirus

La profecia