dimecres, 26 de juliol de 2017

Heretaràs la terra


Aquesta és la veritable i contrastada biografia de Vicent Morell, àlies Cento el Nàufrag, un home sense decisió. Malgrat el sobrenom, no va naufragar en cap oceà d’aigües turbulentes: el donaren per mort mentre segava arròs al delta de l’Ebre. Tot i amb això, va travessar l’Atlàntic, i a Cuba va convertir en un fèrtil edèn l’hort moribund d’un convent, on va conèixer sor Juana Inés de la Cruz, i tots dos s’estimaren i pecaren i foren expulsats del paradís. Afavorit per un excepcional colp d’atzar, Vicent Morell va retornar ric a la seua Xàtiva natal, per a sorpresa de la seua dona i la seua filla, i va fundar el cèlebre Casino Morell. Però Vicent Morell només tenia un deler: la terra. I malgrat els seus esforços per conservar-la, els seus hereus la malbarataren per construir-hi urbanitzacions i polígons industrials.

Heretaràs la terra és una elegia irada que clama la destrucció de la històrica ciutat de Xàtiva, arruïnada, com tantes altres, per l’especulació urbanística. 

«Qui tinga orelles per a escoltar, que escolte: no he mamprès aquest exercici de restauració històrica per ballar l’aigua a ningú, més aviat tot el contrari: vull posar les coses de la vida de Vicent Morell en el lloc que els escauen, honestament col·locades en els prestatges de la veritat. L’escarni, però, serà per als seus bafaners successors oficials, aqueixos que l’han posat en una falsa peanya d’americà ric primer i en acabant de propietari industrial d’arrelada burgesia: tot mentides bufades en caldo gelat. Americà ric, Vicent Morell? No em fotràs tort, que per un ull t’hi veus! On deien que ell havia naufragat no va ser en aigües d’ultramar, que ni salades eren; és voler dir que, malgrat el sobrenom, no va viure Vicent Morell, àlies Cento el Nàufrag, successos similars als que donaren fama a Robinson Crusoe i als supervivents del descomunal i malaguanyat Titànic.»

La novel·la Heretaràs la terra va ser publicada l'any 2006. Podeu llegir-la en aquest enllaç: https://drive.google.com/open?id=0BxOzhEFpsJG5ZUhDZDlWMHZ6aUU

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada